Geen extra verlichting voor fietsers, wel nieuwe strepen

ZALTBOMMEL - De lange, donkere dagen, komen er weer aan. In de wintermaanden ervaren sommige fietsers die naar werk of school gaan een onveilig gevoel in het donker. Regelmatig krijgt de gemeente Zaltbommel de vraag of er niet ''wat gedaan kan worden'' met extra verlichting bij fietspaden. Daar ziet de gemeente vanaf.

Ook al nam de gemeenteraad in 2019 een motie aan waarbij geld is vrijgemaakt voor extra verlichting. De 10.000 euro zet de gemeente nu wél in voor strepen op de fietspaden. Door de lijnen kunnen fietsers beter zien hoe de weg loopt, waardoor zij een veiliger gevoel ervaren, blijkt uit onderzoek van de gemeente.

De keus om geen extra lantarenpalen te plaatsen ligt in lijn met de aanpak van de provincie Gelderland en provincie Noord-Brabant. Op de eigen wegen kan de gemeente eigen keuzes maken. Maar kiest daar dus niet voor. Wethouder Adrie Bragt: ''Het plaatsen van meer verlichting brengt een aantal nadelen met zich mee, met name de kosten en het energieverbruik. Wij kiezen ervoor om het beleid van de provincies te volgen en de vrijliggende fietspaden van kantbelijning te voorzien.''

Schoolverkeer

Niet alle fietspaden krijgen deze belijning. Het gaat om de fietspaden buiten de bebouwde kom, die voornamelijk gebruikt worden door scholieren. Volgens een inschatting van de gemeente fietsen op de fietspaden Rossum-Zaltbommel en Gameren-Zaltbommel dagelijks 400 tot 500 leerlingen. En op de fietspaden Nieuwaal-Gameren en Bruchem-Zaltbommel 100 tot 150 leerlingen. Voor de provincie Gelderland moeten er minimaal 1500 gebruikers per dag zijn om verlichting van een fietspad te overwegen.

Lichtvervuiling vs. lantarenpalen

Dat zowel de gemeente als de provincie terughoudend zijn met het plaatsen van lantarenpalen heeft alles te maken met lichtvervuiling. Het verlichten van fietspaden betekent dat vogels, bomen en planten in de war raken doordat hun dag-nachtritme wordt verstoord. Daarom plaatsen de provincie en de gemeente alleen lantarenpalen als het echt nodig is.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Zaltbommel Nieuws
Deel dit artikel: