Nieuws

Bovenmatig veel coronaboetes in Gelderland-Zuid

Een handhaver in gesprek op straat.
Een handhaver in gesprek op straat. © ANP
ZALTBOMMEL - In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn opvallend veel coronaboetes uitgeschreven. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). Uit de landelijke cijfers blijkt dat de ene regio veel strenger is wat betreft het uitdelen van boetes dan de andere.
Het OM houdt per regio bij hoeveel strafrechtelijke boetes er zijn opgelegd. Het gaat om bonnen die door boa's of agenten zijn uitgedeeld aan mensen (dus niet aan ondernemingen) die zich niet aan de noodverordening hebben gehouden. De handhavers letten hierbij bijvoorbeeld op de groepsgrootte of het negeren van de anderhalvemeterregel.

660 boetes in Nijmegen

Volwassenen die een coronaboete hebben gekregen, moeten 390 euro betalen. Een aantal gemeenten springt er boven uit: zo zijn in de gemeente Zaltbommel het grootste aantal boetes per 100.000 inwoners uitgedeeld. In totaal zijn daar tot 13 september 118 bonnen uitgeschreven.
Nijmegen staat ook in de top drie van meeste boete: 371,5 per 100.000 inwoners. Tot de peildatum werden daar 660 bekeuringen uitgedeeld, de meeste van alle Gelderse gemeenten.
In het noorden en oosten van het land zijn relatief weinig boetes uitgedeeld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!