Anti-islamprotest in Apeldoorn weer op laatste moment afgeblazen

APELDOORN - Anti-islamorganisatie Pegida protesteert vrijdag toch niet op het Marktplein in Apeldoorn. De demonstratie is op het laatste moment afgeblazen, uit onvrede over de opgelegde maatregelen vanuit de gemeente.

De demonstratie van Pegida werd eerder deze maand al vlak voor aanvang verboden. Die zou gehouden worden bij de Turkse Eyüp Sultan Moskee. De veiligheid van Wagensveld, andere demonstranten, maar ook omstanders en omwonenden, kon destijds niet worden gewaarborgd door de gemeente en de politie.

Zie ook: Opluchting en frustratie na verbod op Pegida-demonstratie

Een van de voorwaarden van het nieuwe protest was dat die niet bij de moskee zou worden gehouden. Ook mocht Pegida geen koran vernietigen.

'Demonstratierecht uitgekleed'

In een statement op zijn website laat voorman Edwin Wagensveld weten toch niet te gaan demonstreren. Hij noemt het 'onacceptabel dat steeds meer burgemeesters onder druk van geweldsbedreigingen door de moslimgemeenschap het grondrecht demonstreren zodanig uitkleden dat er van het eigenlijke doel niets meer overblijft'.

Hij was woensdag al boos dat burgemeester Ton Heerts 'zich bemoeit met de inhoud' van de demonstratie.  "Wat ik met de koran doe, moet ik weten. Daar mag je je wettelijk niet mee bemoeien”, zei hij.

'Moeilijke tijd'

Bij de Turkse Eyüp Sultan Moskee vormen verschillende gelovigen en ongelovigen vrijdagmiddag een haag, als steunbetuiging aan de moskee. Dat doen ze vanwege de toegenomen spanningen tussen Pegida en de Turkse moskee. Ze vormen een kordon 'om onze broeders en zusters steun te geven in deze moeilijke tijd'.

Luister naar bijdrage van verslaggever Bastiaan van Blokland:

Organisator van de vredesbetoging Theo van Driel bij de moskee. Foto: Omroep Gelderland

Zie ook: Pegida welkom in Apeldoorn, maar mag geen koran vernietigen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: