Voorthuizenaar wil een heg rond de nieuwe rondweg

VOORTHUIZEN - Omwonende Henk van Ee is blij met de nieuwe rondweg om Voorthuizen, maar zou graag zien dat de weg wat meer uit het zicht gaat. Hij pleit voor een heg, zodat de bewoners de Voortse Ring niet zien. Volgens de provincie en gemeente past zo'n heg niet in het groenplan, want daarin staat dat het landschap open moet blijven.

Initiatiefnemer Henk van Ee vindt het uitzicht op de weg niet mooi en denkt dat een heg ook een deel van de geluidsoverlast kan wegnemen. De provincie liet eerder weten dat voor de weggebruikers het open en agrarische karakter behouden moet blijven. Van Ee wil dan ook weten of 'de belangen van de weggebruikers boven de inwoners van Voorthuizen geplaatst'. "Zij rijden er een paar minuten overheen, wij wonen er het jaar rond", zegt hij.

Groeiplan

Dat is zeker niet zo, aldus wethouder Hans van Daalen (CU). De weg is van de provincie Gelderland, het landschapsplan van de provincie én Barneveld. En dat plan is er voor iedereen, weggebruikers, dieren en aanwonenden, legt hij uit. "Zo volgt de weg het landschap."

Van Daalen begrijpt de wens voor een heg, maar wil ook het groenplan een eerlijke kans geven 'om tot bloei te komen'. Daarom stelt hij voor om voor de zomervakantie met betrokken om tafel te gaan om te kijken of de wens voor een heg er nog altijd is. 

Dode dieren

Daarnaast heeft Van Ee ook zorgen om het grote aantal dode dieren dat langs de kant van de weg ligt. Van Daalen heeft dat nagevraagd bij de provincie Gelderland. Die heeft hem uitgelegd dat bij een nieuwe weg zowel de dieren als de weggebruikers moeten wennen aan de weg, maar dat de sterfte daarna ook snel afneemt. De provincie heeft Van Daalen aangegeven dat deze weg niet afwijkt. 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Barneveld Voorthuizen Nieuws
Deel dit artikel: