Winkels in Doetinchem mogen de rest van het jaar op zondag open

DOETINCHEM - Winkels in het centrum van Doetinchem mogen, naast de laatste zondag van de maand, ook op andere zondagen de deuren openen tot het einde van dit jaar. Een voorstel hiertoe werd donderdagavond in de gemeenteraad breed gedragen.

Na de lockdownperiode konden ondernemers gebruikmaken van twaalf extra koopzondagen naast de twaalf reguliere koopzondagen. De extra koopzondagen zijn nu bijna op, waardoor winkels na 1 november niet meer open mogen op zondag.

Vanuit het Binnenstadsbedrijf, waarin ondernemers uit het centrum vertegenwoordigd zijn, kwam onlangs het verzoek om de mogelijkheid te bieden om tot eind december iedere zondag open te mogen.

“Ondernemers hebben het zwaar tijdens deze coronacrisis en bij sommige staat het water tot aan de lippen”, zegt Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk. “Gelukkig hebben we de mogelijkheid om hen tijdens deze coronacrisis daarbij een beetje te helpen.”

'Kleine ondernemers zitten hier niet op te wachten'

Volgens de SP wordt corona juist misbruikt om de koopzondagen er door te drukken. “Er is namelijk geen enkel bewijs dat deze ruimte nu nodig is voor mensen om hun boodschappen te kunnen doen”, zegt Naomi Wartenberg.

“Veel kleine ondernemers zitten zelfs niet eens op deze verruiming te wachten.” Putman is van mening dat de SP daarmee het verzoek van veel ondernemers uit het Binnenstadsbedrijf negeert.

Werkgroep vanuit de raad

Naast de SP stemde ook GroenLinks, Christenunie-SGP en twee leden van het CDA tegen het voorstel. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde voor.

Onder aanvoering van Putman is er vanuit de gemeenteraad een werkgroep gestart die naar de toekomst van koopzondagen in Doetinchem kijkt en wil komen tot een gedragen standpunt. “Zover is het nog niet. Die discussie parkeren we voor nu nog even”, zegt Putman.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem REGIO8 Doetinchem Nieuws
Deel dit artikel: