Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.

Het gemeentebestuur kan niet anders dan zich schikken naar nationale en Europese wetgeving. Die staan een gemeentelijk verbod op vervoer van lachgas niet toe.

Aan banden leggen

Er lag al een voorstel klaar om, nadat Apeldoorn eerder lachgas aan banden legde, ook het transport ervan ter verbieden. Dat zou in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden opgenomen, die donderdagavond voorlag. Maar dit onderdeel moest geschrapt.

Het college laat weten dat overleg plaatsvindt met het ministerie om de juridische mogelijkheden voor het instellen van een lokaal vervoersverbod voor lachgas verder te onderzoeken.

Zie ook: Lachgas aan banden leggen: grote meerderheid raad Apeldoorn is voor

Cameratoezicht

Omdat Apeldoorn de laatste jaren een aantal keer geconfronteerd werd met ernstige schiet- en steekincidenten, is donderdagavond wel besloten om in de APV tijdelijk cameratoezicht toe te staan op bepaalde plekken.

De burgemeester krijgt de bevoegdheid tijdelijk cameratoezicht op een openbare plaats toe te staan, als dit nodig blijkt om bijvoorbeeld een onrustige plek in de gaten te houden. Dat moet een gevoel van veiligheid laten terugkeren.

Deel dit artikel: