Marktlieden kritisch over horecaplan Wijchen: ‘Hier zitten we niet op te wachten'

WIJCHEN - Plannen om een overdekt coronaterras op het Wijchense marktplein neer te zetten, zorgen voor kritiek van de kooplieden die er elke donderdag hun waar verkopen. Volgens de verkopers is er weinig ruimte voor zo’n opstelling.

De gemeente toverde het Wijchense marktplein eerder dit jaar om tot één groot terras. De horeca heeft zo meer ruimte om gasten te ontvangen, zodat er ook tijdens de coronacrisis fatsoenlijk winst kan worden gemaakt. Nu het kouder wordt, zien ondernemers graag een overdekt winterterras op de markt. 

Daar zijn marktverkopers niet blij mee. “We staan daar met vrachtwagens van vier meter hoog, dat gaat nooit passen”, begint fruitverkoper Hans de Klein. "Hier zitten we niet op te wachten."

Elke donderdag vindt de Wijchense weekmarkt plaats, waar zo’n dertig kooplieden samenkomen om hun waren te verkopen. Horeca-ondernemers ruimen nu elke woensdagavond hun coronaterras op, maar als er een grote tent staat, is dat niet meer mogelijk. “De huidige opstelling werkt prima”, meent De Klein “Maar dit nieuwe plan past niet - dan kan je beter heel Wijchen overdekken. De marktverkopers moeten de winter door zien te komen. Ook voor ons is dat een zware periode.”

‘Kost een hoop omzet’

De burgemeester overlegt met de horeca en marktverkopers om samen tot een oplossing te komen. Ook centrummanager Yvette Akkermans schuift aan bij die gesprekken. “De horeca en marktverkopers snappen elkaars standpunten, het is gewoon een lastige situatie. We moeten uiteindelijk tot een gezamenlijk plan zien te komen”, vertelt ze.

De komende tijd volgen er meer gesprekken. “We kunnen niet ergens anders gaan staan, dat kost ons een hoop omzet”, reageert ook bloemverkoper Martijn Strik. Hij onderschrijft het pleidooi van zijn collega volledig. “Uiteindelijk kunnen wij hier natuurlijk ook niets aan doen, het is voor ons roeien met de riemen die we hebben.”

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: