Nieuws

Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

Hogere belastingen liggen op de loer.
Hogere belastingen liggen op de loer. © Pexels
RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
Een groot deel van de raad deelt dat beeld. Bedragen nemen de politici nog niet in de mond, maar in de wandelgangen van het stadhuis klinkt een verhoging van de onroerende zaakbelasting (ozb) met dertig procent. Dat zou neerkomen op gemiddeld 100 euro voor alle Renkumse huizenbezitters.

'Marshallplan voor Renkum'

De VVD ziet graag dat alle inwoners straks moeten profiteren als het straks weer goed gaat. Fractievoorzitter Hoge denkt aan een soort 'Marshallplan voor Renkum'. Een andere optie is de verantwoordelijkheid uit handen geven aan de provincie. Maar ook dat zal leiden tot een stevige belastingverhoging en vermoedelijk een gemeentelijke herindeling. Dan zouden de dorpen bijvoorbeeld verdeeld kunnen worden over Arnhem en Wageningen. Dat zien de partijen niet zitten. Zij willen vooralsnog proberen het zelf op te lossen en hun zelfstandigheid behouden.

'Goed plan voor zelfstandigheid'

Maar dan moet er wel een goed plan liggen, weet wethouder Marinka Mulder. Daarover praat de gemeenteraad de komende tijd verder. Partijen geven aan nog wel meer informatie nodig te hebben van het college. Mogelijkheden ziet CDA'er Coen Geerdes in de stijgende zorgkosten. "Daar hebben we onvoldoende grip op. Wellicht is daar een miljoenenwinst te behalen." Hij stelt vraagtekens bij de rechtmatigheid van sommige declaraties.
Volgens Geerdes is het tijd voor een 'harde reset'. Hij vraagt zich af waar het nu precies is misgegaan met de gemeente. De CDA'er verwelkomt de suggestie van de PvdA om te kijken naar de optie om wat meer te verdienen op gemeentelijk vastgoed. "Dat was even terug nog een vies woord."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.