Juuls (9) wil haar bieb in Malden niet kwijt

MALDEN - Zes eerdere bezuinigingsrondes overleefde de bibliotheek in Malden al. Nu staat de bibliotheek weer op het lijstje van bezuinigingen. Medewerkers en bezoekers maken zich grote zorgen, want zij zijn bang dat de volgende bezuinigingsronde de nekslag zal zijn.

Een boekwerk met handtekeningen draagt ze bij zich. De 9-jarige Juuls Mennes strijdt voor het behoud van de lokale bibliotheek, nu die ten prooi dreigt te vallen aan bezuinigingen.

Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 

Met een latje tekende ze het formulier zelf. Het was wat passen en meten, maar met het resultaat is ze tevreden. "Ik heb nu 9 pagina's waar 24 handtekeningen op kunnen. Ze zijn niet allemaal vol die pagina's, maar rond de 200 handtekeningen heb ik wel opgehaald", zegt ze. 

Naar Nijmegen voor een boek

Ze mag dan 9 jaar oud zijn, Juuls heeft maar al te goed door wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van de bibliotheek. "Als de bibliotheek verdwijnt, moeten we naar Nijmegen fietsen of met de auto voor een simpel boek. Nu kom ik hier gewoon alleen om lekker rond te kijken, ik mag nog niet alleen naar Nijmegen. Een boek lenen wordt dan dus lastig."  

De handtekeningen wil ze aanbieden aan de gemeente, zodat zij weten hoe belangrijk de bibliotheek is. "Ik hoop dat ze luisteren en de bieb behouden."

Maar wat als de gemeente niet luistert? "Dan word ik boos. Op 30 september zullen we het wel horen." Dan neemt de gemeente Heumen een besluit. 

"Dat ben ik misschien even niet in de buurt", grapt haar vader Maarten Mennes. "Misschien moet ik haar daarin dan nog coachen om op een beleefde manier boos te worden. Maar het is dan misschien wel tijd om het verder te escaleren, met spandoeken en zo", besluit Mennes.

Reactie gemeente

De bezuiniging op de bibliotheek in Malden is een voorstel van het college van de gemeente Heumen. Meer dan 4 ton wil de gemeente de komende jaren minder uitgeven aan de bieb. Een woordvoerder van de gemeente Heumen zegt de zorgen bij de bibliotheek en de leden te begrijpen.  Maar het is de gemeenteraad die beslist, zegt hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Heumen Malden Nieuws
Deel dit artikel: