Geduld buurt leerlooier nóg langer op de proef gesteld, 'het stonk daar enorm'

LICHTENVOORDE - Het geduld van de buurt rond leerlooier Vitelco in Lichtenvoorde wordt nóg langer op de proef gesteld. Wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre verwacht nu eind oktober met een besluit over eventuele maatregelen tegen Vitelco te komen.

Zo zijn de omgevingsdienst ODRN en het waterschap nog bezig met het onderzoek naar het lozen van afvalwater bij Vitelco, dat tegen het centrum van Lichtenvoorde aanschurkt en voor stankoverlast zorgt. Bovendien waren er in het verleden meer gevaarlijke stoffen opgeslagen dan was toegestaan.

De buurt wacht al járenlang op een oplossing voor de overlast. Het college van Oost Gelre wilde het bedrijf wel verplaatsen naar bijvoorbeeld bedrijventerrein De Laarberg aan de N18 bij Groenlo, maar Vitelco vond de financiële compensatie daarvoor onvoldoende. 

'Spijtig genoeg'

"Spijtig genoeg praat ik nu over een ander tijdspad dan dat ik hoopte tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer", vertelde Porskamp dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, als reactie op vragen van OOG-fractievoorzitter Ronald Willering. "De verwachting is dat de ODRN en het waterschap eind deze maand meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de lozing van het afvalwater."

Maar de omgevingsdienst heeft nog meer zaken af te handelen. Porskamp: "Momenteel wordt door de ODRN de laatste hand gelegd over de 90 zienswijzen die zijn ingediend, die half oktober door het college kunnen worden vastgelegd. En de controle bij Vitelco heeft op 8 oktober plaats."

'Teleurstellend'

Wat Willering betreft zou Porskamp de raad sneller mogen informeren: "Teleurstellend dat we er iedere keer naar moeten vragen. Het zou fijn zijn als hij dit soort ontwikkelingen op eigen initiatief meldt."

De buurt rond Vitelco zit dus nog langer in de wachtkamer en CDA-raadslid Walter Leemrijze leefde - ongevraagd - met ze mee: "Ik kwam er vanmiddag langs en het stonk daar enórm." 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oost Gelre Lichtenvoorde Nieuws
Deel dit artikel: