Nieuws

Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

Fout gemeente: bij één meisje dreiging genitale verminking bekend, geen 93.
Fout gemeente: bij één meisje dreiging genitale verminking bekend, geen 93. © ANP
ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Het zou gaan om 36 meisjes in de leeftijd tot vier jaar en 57 in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, zei de gemeente eerder. Bij een deel daarvan zou bekend zijn dat de genitale verminking ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Geen besnijdenis bekend

Maar deze aantallen gaan niet over de dreiging van besnijdenis, maar zorg over de veiligheid van deze kinderen in zijn algemeenheid. Er is dus één meisje bekend waarvoor genitale verminking dreigde. Met haar ouders zijn meerdere gesprekken gevoerd en de besnijdenis heeft vooralsnog niet plaatsgevonden, weet de gemeente.
Hier het artikel dat Omroep Gelderland plaatste op basis van de door gemeente foutief aangeleverde cijfers: Mogelijk honderd Arnhemse meisjes slachtoffer 'gruwelijke' besnijdenis
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.