Provincie in debat over omstreden granulietstort

DREUMEL - De Provinciale Staten debatteert woensdag over de granulietstort in de zandwinplas Over de Maas. Aanleiding is de aanwezigheid van de giftige stof acrylamide.

Volgens Zembla komt daar veel meer van vrij bij de stort dan Rijkswaterstaat berekende. Ook de gemeente West Maas en Waal trekt na eigen berekeningen dezelfde conclusie.

Zie ook: 'Cruciale rekenfout' bij omstreden granulietstort, gemeente weer naar de rechter

De gemeente stapte al naar de rechter om een streep door de stort te zetten. Meerdere partijen willen nu ook in de provincie het debat aan gaan. De coalitie wil weten wat er mogelijk is om de inwoners te steunen en hun het gevoel van veiligheid terug te brengen. De PVV vraagt wat de provincie kan doen om de stort van verontreinigde grond te stoppen.

Aan de zijkant

Het is niet de eerste keer dat de provincie hierover debatteert, dat gebeurde begin dit jaar ook al. Bij verontdiepen is het Rijk het bevoegd gezag, dat betekent dat de provincie vooral aan de zijkant staat. In een eerder stadium kan de provincie wel meer voorwaarden eisen.

Zie ook: Provincie bezorgd om granuliet in plas: 'Met spoed onderzoek naar stortstop'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Maas en Waal Nieuws
Deel dit artikel: