Achterhoek / Noord-Veluwe

Deze Nijmeegse muurschildering is al bijna 2000 jaar oud

© Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Zo'n 2030 jaar geleden, omstreeks 10 jaar voor Christus, ontstond 'Oppidum Batavorum'. Het was de eerste stad van Nederland. De stad die we nu kennen als Nijmegen.
Onder de grond van Nijmegen liggen de resten van de oudste gebouwen van Nederland. Van de oudste woonhuizen is natuurlijk weinig meer over, maar toch liggen er nog indrukwekkende muurschilderingen in het archeologisch depot. "Vanaf het begin hebben we resten", vertelt archeoloog Joep Hendriks in het tv-programma Ridders van Gelre. Uit het oudste huis hebben ze geen resten. "Maar wel van om de hoek, daar hebben we muurschilderingen in een kelder gevonden."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Verbrand

Het gaat dus om muurschilderingen van bijna tweeduizend jaar oud. Hendriks: "Het huis is helemaal verbrand tijdens de Bataafse Opstand in het jaar 69 na Christus. De muren zijn ingeklapt en in de kelder terecht gekomen." De muurschilderingen zijn daardoor goed bewaard gebleven onder de grond, totdat ze in 2005 werden opgegraven.
Een complete muur is nog niet hersteld. "Er valt nog genoeg te puzzelen", aldus de archeoloog. De muurschilderingen bestaan uit enkele gekleurde stroken, met daarop schilderingen van planten en dieren. "Zulke oude en indrukwekkende muurschilderingen kom je in Nederland nergens tegen behalve in Nijmegen."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Ridders van Gelre.
Ridders van Gelre - De Romeinen in Gelderland en Germanië