In dit bos ligt de crashlocatie van een Britse bommenwerper verborgen

ARNHEM - Het is even zoeken als je de crashlocatie wilt vinden. In de bossen bij Schaarsbergen vind je een reeks grote kuilen. De plek waar een Britse Short Stirling-bommenwerper neerkwam, nadat het Duitse luchtafweergeschut in actie was gekomen.

In het programma Op Oorlogspad met Maarten van Rossem gaat Van Rossem samen met archeoloog Martijn Reinders de bossen in om de crashlocatie te vinden. De locatie is niet gemarkeerd. "Her en der liggen wel wrakonderdelen", vertelt de archeoloog. "Het is weinig, maar toch een klein stukje Short Stirling."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Niet alle inzittenden van het vliegtuig hebben het overleefd. "Het grootste gedeelte is gesneuveld of gevangengenomen", vertelt Reinders. "Er is één iemand die sprong toen ze over het pannenkoekenhuis vlogen." De militair, Lovegrove, landde op het dak van het restaurant. "Het verhaal gaat dat hij door het dak is gezakt." Door zijn vroege sprong wist hij te ontsnappen aan de Duitsers.

De Britse bommenwerper werkte mee aan de bevoorrading van de operatie Market Garden. De Duitsers waren echter in staat om een groot deel van deze bevoorrading via de lucht neer te halen.

Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Oorlogspad met Maarten van Rossem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!