Broeden op de eieren van een ander: kippen helpen parelhoenders broeden

ARNHEM - Eieren maken kunnen ze prima, maar met het uitbroeden en grootbrengen van hun kuikens zijn ze helaas een stuk minder handig. Daarom krijgen volwassen parelhoenders in Arnhem hulp van broedse kippen. Die draaien hun kippenpootjes er niet voor om om een andere vogelsoort te helpen met het grootbrengen van het kroost.

Het aandoenlijke tafereel speelt zich af in de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo. "Parelhoenders zijn zelf gewoon een beetje onhandig", legt een woordvoerder uit. Maar met hulp van de broedse kippen lukt het wel. In de dierentuin scharrelt daarom nu een bont gezelschap rond van jonge parelhoentjes met kippen als ‘ouders’.

Bekijk hier de video. Tekst gaat daaronder verder.

Het gevolg is dat de jongen vlak na de geboorte de kippen ook als hun ouders beschouwen. "Want dat is het eerste dier dat ze zien", zegt de woordvoerder. Maar kort daarna worden ze bij hun eigen soort geïntroduceerd en komt dat weer goed, verzekert de woordvoerder. Over een poosje zijn de kleine hoentjes groot en zullen ze van achter de schermen naar voor de schermen verhuizen in de dierentuin.

Gebeurt vaker

Het inzetten van kippen om eieren van andere soorten uit te broeden, gebeurt volgens de woordvoerder wel vaker. Bijvoorbeeld bij bepaalde vogelsoorten zoals de trompetvogel, waarbij het broeden niet zo lekker lukte. In de natuur is het gebrek aan broedkwaliteit gelukkig geen groot probleem, stelt de woordvoerder.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Dierennieuws Nieuws
Deel dit artikel: