Nieuws

Oud-generaal Van Uhm: 'Market Garden was helemaal geen mislukking'

Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.
Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Operatie Market Garden wordt dit najaar, 76 jaar na datum, groots herdacht in Gelderland. Het geallieerde offensief in 1944 om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren, wordt vaak ten onrechte gereduceerd tot de Slag om Arnhem en beschouwd als mislukte operatie.
Dat is ongelooflijk, vinden historicus Joost Rosendaal, verbonden aan Radboud Universiteit, en oud-Commandant der Strijdkrachten en veteraan Peter van Uhm uit Nijmegen. Zij zijn beiden vrijdag te gast in de speciale en extra lange live uitzending van De Week van Gelderland.
In De Week van Gelderland vertellen Joost Rosendaal en Peter van Uhm persoonlijke oorlogsverhalen en het belang daarvan:
In De Week van Gelderland vertellen Joost Rosendaal en Peter van Uhm persoonlijke oorlogsverhalen en het belang daarvan
Van Uhm is nauw betrokken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 verdedigde zijn vader Nijmegen met een wapen waarmee hij de overkant van de Waal niet eens haalde.
Nijmegen werd in 1944 bevrijd tijdens Market Garden. Dat maakte diepe indruk op Van Uhms vader. Mede door die overleveringen koos hij voor het wapen, juist 'om vrede en vrijheid te verdedigen'. "Hoe kunnen mensen zeggen dat Market Garden mislukt is, geen succes was? Dat doet geen recht aan onderdelen die wel geslaagd zijn."

'Veel groter dan Arnhem'

“De gevechten om de Rijnbrug in Arnhem waren maar een klein onderdeel van de veel grotere operatie", zegt Roosendaal. Het lukte niet om de Rijnbrug in te nemen waardoor de hele operatie als mislukt werd beschouwd.
"Maar bij Market Garden werden ook het Rijk van Nijmegen en een deel van de Betuwe door de geallieerden ingenomen. Dat bood de mogelijkheid om in februari 1945 Duitsland binnen te vallen en om van daaruit Nederland binnen te trekken. Dat Nederland werd bevrijd vanuit Duitsland, is aan Market Garden te danken.”

Dramatische gevolgen

Toch heeft Market Garden wel degelijk ook dramatische gevolgen gehad voor Nederland. “De hongerwinter is een direct gevolg van het mislukken van het innemen van de Rijnbrug”, aldus Rosendaal.
“Door de algehele treinstaking die ter ondersteuning van de operatie was afgekondigd, stokte de voedselvoorziening. Als Market Garden was gelukt, dan was dit geen probleem geweest."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!