Nieuws

Sinterklaasliefhebber verbijsterd: 'Facebook richtte slagveld aan in mijn fotogeschiedenis'

'Facebook richtte slagveld aan in fotogeschiedenis' (Foto :Omroep Gelderland)
'Facebook richtte slagveld aan in fotogeschiedenis' (Foto :Omroep Gelderland)
NUNSPEET - Het was al aangekondigd, maar het leidt op sommige plekken tot boze reacties: het Amerikaanse bedrijf Facebook wil geen plaatjes of foto's meer van Zwarte Piet. Sander Klugt uit Nunspeet is op z'n zachts gezegd 'not amused' dat Facebook vrijwel zijn hele foto en video-archief van alle intochten offline heeft gehaald.
Sander is al jaren betrokken bij Sinterklaas-intochten op de Veluwe. Hij heeft heel wat foto's en video's gemaakt van bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht in Elburg, maar die zijn nu allemaal weg. "Nou op een avond keek ik op mijn Facebookpagina en toen zag ik een hele rits aan waarschuwingen van Facebook", vertelt Sander. "En toen bleek dat ze een waar slagveld hebben aangericht in mijn fotogeschiedenis."
Kijk hier een interview. De tekst gaat verder na de video.
Foto- en videoarchief van sinterklaasintochten Sander Klugt op Facebook is weg
Natuurlijk heeft Sander van de nieuwste maatregelen gehoord, maar dit overvalt hem. "Ik heb er geen moeite mee dat Facebook geen nieuwe foto's van zwarte pieten toelaat. Maar ik vind het zelf wel heel ver gaan dat ze foto's die destijds geplaatst zijn onder de richtlijnen die men toen hanteerde nu verwijdert. Het zijn maar foto's , maar het voelt toch een beetje als een digitale aanval. Het voelt heel onprettig", zegt de Nunspeter.

Ku Klux Klan

Uit boosheid plaatste de Sinterklaasliefhebber een foto van de Ku Klux Klan. Want die voldoet wel aan de richtlijnen van Facebook. Sander daarover: "Ik vind het nog al wat, dat je keer op keer beticht wordt dat je racistisch bent, dat je haatdragend bent. Toen heb ik op Facebook zelf gezocht naar een echt haatdragende organisatie, de Ku Klux Klan. Nou daar bleken vele foto's van te vinden te zijn. En zo'n foto heb ik toen in een bericht gezet. Min of meer om aan te tonen aan Facebook dat als ze zo willen deugen, dat dit absoluut niet deugt."

Reactie Facebook

Facebook zelf is telefonisch niet bereikbaar en ook op berichten naar het helpcentrum wordt niet gereageerd. In een statement valt wel te lezen dat Facebook niet actief op zoek gaat naar afbeeldingen van Zwarte Piet, met bijvoorbeeld algoritmes. Het bedrijf onderzoekt meldingen van gebruikers.

Censuur

"Ja, ik vind dat we inmiddels in een samenleving terecht zijn gekomen die onprettig begint te worden", zegt Sander daarover. "En kennelijk ligt censuur ook niet meer zo ver bij ons vandaan. Het geeft voor mij ook wel aan dat dergelijke social-community-platformen toch wel heel erg veel macht hebben gekregen."
Sander heeft nog een back-up van zijn foto's en video's. Maar die deelt hij niet meer op Facebook. Sterker nog, hij denkt er over om met het sociale platform te stoppen.