Glas-in-loodraam benadrukt de hechte band tussen Driel en Polen

DRIEL - In het kader van de Airborne-herdenkingen is vrijdagmiddag een glas-in-loodraam onthuld in het Informatiecentrum De Polen van Driel. De Poolse Brigade heeft het raam in 1947 geschonken aan de bevolking van Driel als blijk van de verbondenheid tussen het dorp en de Polen. Het raam is op initiatief van voetbalclub RKSV Driel voor het 75-jarig bestaan van de club gerestaureerd, en krijgt een prominente plek in de kerk.

"Na de evacuatie kwamen de inwoners terug in Driel en troffen daar ook Polen aan die de graven van hun landgenoten bezochten", vertelt voorzitter Arno Baltussen van de Stichting Driel-Polen. "In 1946 is de eerste herdenking geweest."

Tekst gaat verder onder de video: 

Hechte band

De hechte band met de Polen is nog steeds zichtbaar in Driel. Zo zijn de clubkleuren en het logo van RKSV Driel in rood en wit als eerbetoon aan de Poolse parachutisten die in de Tweede Wereldoorlog Driel hebben bevrijd. De Poolse brigade is, ondanks corona, dit jaar gewoon aanwezig bij de herdenkingen.

In Driel is vrijdagmiddag ook een buste onthuld van generaal Sosabowski van de Poolse Brigade die Driel heeft bevrijd. Een ander exemplaar daarvan staat in de stad Warschau en zo is deze buste ook een teken van verbondenheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Nieuws
Deel dit artikel: