Zorgen om snelheidsduivels op Betuwse dijken: ‘Je wordt van je sokken gereden’

ELST - De verkeerssituatie op de dijken in Overbetuwe is levensgevaarlijk, zo stelt GroenLinks. De lokale fractie roept de gemeente op om er zo snel mogelijk iets aan te doen, zodat mensen weer onbekommerd kunnen genieten van de fiets- en wandelroutes.

Motorvoertuigen rijden veel te hard over de dijken in de gemeente Overbetuwe. “In de weekenden word je gewoon van je sokken gereden”, begint Hanno Krijgsman, fractievoorzitter van GroenLinks. “Op zondag durf ik er niet te fietsen met mijn kinderen.”

Het college beloofde daarom de situatie eerder dit jaar aan te pakken, maar vooralsnog is er slechts één weekend gehandhaafd. “Op 11 en 12 april zijn er extra handhavers ingezet. Dat werkt wel, maar niet als het bij een eenmalige controle blijft", meent Krijgsman. "Als handhaving niet mogelijk is, moet je met wegafsluitingen gaan werken. Er moet hoe dan ook iets veranderen.”

'Motorverkeer verziekt woongenot'

Als Milanie Doornenbal haar tuin uitstapt, staat ze midden op de drukke weg. “Het is hier prachtig wonen, zo pal naast de dijk. Het uitzicht is werkelijk fantastisch”, vertelt ze. “Maar het woongenot wordt aardig verziekt door al het motorverkeer.”

Auto’s en motoren rijden met een rotgang langs haar voordeur, vaak nog harder dan de maximumsnelheid. “Dat is niet alleen ontzettend onveilig, maar het zorgt ook nog eens voor een hoop geluidsoverlast. Als je samen in de tuin zit, kan je elkaar amper verstaan.” Een motorloos weekend lijkt haar een mooie oplossing. “Zodat wij ook een keer rustig van onze tuin kunnen genieten."

Dat laatste is volgens Krijgsman moeilijk te realiseren. “Enkel motoren weren is juridisch gezien er lastig, maar je zou bijvoorbeeld wel met een pilot kunnen starten om in de weekenden de dijk af te sluiten voor alle gemotoriseerde voertuigen.”

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: