Razziaherdenking Putten gaat door in aangepaste vorm

PUTTEN - De razziaherdenking in Putten gaat dit jaar toch door, maar wel in aangepaste vorm. Dat heeft de gemeente Putten besloten. De herdenking op 2 oktober is te volgen via een livestream en wordt getoond op een groot scherm.

Doorgaans komen er meer dan 1.000 mensen naar de herdenking van de razzia, die op 1 en 2 oktober 1944 werd uitgevoerd door de Duitse bezetter. Hierbij kwamen 552 mensen om het leven. Door de coronamaatregelen kan de herdenking niet in de gebruikelijke vorm gehouden worden.

De gemeente wil het daar niet bij laten zitten. "Veel mensen voelen de behoefte om samen te herdenken. Die mogelijkheid willen wij hen dit jaar niet ontnemen. De aanwezigen kunnen na afloop van het officiële gedeelte, bij wijze van eerbetoon, langs het monument en de gelegde kransen lopen", zegt burgemeester Lambooij.

Op afstand langs monument

De aanwezigen kunnen na afloop van de herdenking, bij wijze van eerbetoon, langs het monument en de gelegde kransen lopen. De gemeente vraagt mensen die de herdenking ter plaatse willen bijwonen om uiterlijk 18.45 uur aanwezig te zijn. “De coronamaatregelen maken dat wij extra tijd nodig hebben om iedereen vóór 19.00 uur op correcte wijze een plaats te laten innemen”, zegt de burgemeester.

Voor het scherm worden, op 1,5 meter van elkaar, stoelen geplaatst. Daarbij zien gastheren en gastvrouwen van de gemeente erop toe dat iedereen de 1,5 meternorm in acht neemt. Nabestaanden en belangstellenden die de herdenking via het grote scherm willen volgen, dienen zich aan te melden bij de gemeente.

Het is op 2 oktober niet toegestaan om de herdenking te volgen vanaf de wegen en de grasvelden rondom de herdenkingshof. Ook omliggende wegen zijn tijdens de plechtigheid afgesloten. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: