Nieuws

Broer van 'overzeese sleutelfiguur' Marcouch op Chinese volglijst

Burgemeester Ahmed Marcouch.
Burgemeester Ahmed Marcouch. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De broer van de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, staat op een lijst van een Chinees bedrijf dat nauwe banden zou hebben met de Chinese inlichtingendiensten. De burgemeester van Arnhem wordt door het Chinese databedrijf Zhenhua een 'overzeese sleutelfiguur' genoemd.
Dat meldt de NOS, die een databestand omtrent de zaak heeft ingezien. Informatie over de broer van Marcouch is te vinden in de lijst, net als die van familie van andere prominente Nederlanders, zoals een zus van PvdA-leider Lodewijk Asscher, een dochter van CDA'er Pieter Omtzigt en een zoon van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.
Volgens de NOS zijn er op basis van het databestand geen aanwijzingen dat er door het Chinese bedrijf gebruik zou zijn gemaakt van niet-openbare bronnen. Niet duidelijk is of en aan wie de data is verkocht. In totaal staan er 700 Nederlanders op de lijst, die wereldwijd ongeveer 2,4 miljoen mensen bevat.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!