De kogelgaten zitten er nog: deze tunnel zorgde voor vertraging bij John Frost

OOSTERBEEK - De kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog zitten nog in de muren van het tunneltje aan de Klingelbeekseweg in Oosterbeek. "Een ware kogelregen", aldus historicus Maarten van Rossem. Bij de spoortunnel kreeg officier John Frost de eerste tegenslag te verduren, voordat hij door kon gaan met zijn missie: de Rijnbrug veroveren.

"Dit is de weg waarop Frost vanuit zijn landingszone langskwam", vertelt Dirk Hoekendijk, tourgids en oud-militair, in het programma Op Oorlogspad met Maarten van Rossem. "Dan krijgt hij voor de eerste keer serieuze tegenslag." Vlak na de tunnel, in een bocht, stond namelijk een Duits voertuig met een kanon. Maar dat is niet alles wat hem te wachten stond.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

 

"Op een gegeven moment kwam er een groepje Duitsers, 13 man sterk, langs het spoor." De Duitse soldaten slaagden erin om het oude station, Oosterbeek-Laag, in te nemen. Vanuit daar konden ze beide kanten van de tunnel waar Frost' zijn mannen door moesten beschieten.

Uiteindelijk lukte het Frost om het oude station weer over te nemen. "Toen kon de eerste honderd man naar beneden en door de tuinen, buiten schootsbereik van de Duitsers, door.

Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Oorlogspad met Maarten van Rossem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!