Op dit Arnhemse industrieterrein lagen de resten van een Duitse tank

ARNHEM - Zo'n twaalf meter rupsband, afkomstig van een Duitse tank: het onderdeel lag in de grond bij het Coberco-terrein in Arnhem, vlak bij de John Frostbrug. Tijdens archeologisch onderzoek werd de ontdekking gedaan.

"Bij de brug was het een strijdtoneel tijdens de Slag om Arnhem", vertelt archeoloog Leo Smole in het programma Op Oorlogspad met Maarten van Rossem.

Enorm veel kraters

Het gebied naast de brug was het 'gatenkaas', met enorm veel kraters. "Na de oorlog wilden ze die kraters weer egaliseren en hebben ze er veel troep ingegooid."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder: 

De archeologen denken vrijwel zeker te weten waar de rupsband vandaan komt. "In de nacht van 17 op 18 september zijn de Britten naar de brug getrokken en hebben geschut opgesteld. Dat heeft deze tank uitgeschakeld." Het ging om een Duitse Panzer IV, die vlakbij de vindplaats kapot is geschoten.

"Het is heel bijzonder dat je niet alleen kan herleiden waarvan het is", vertelt Smole. "Maar we hebben zelfs foto's. Dat we niet alleen de rupsbanden hebben gevonden maar ook een Duitse helm maakt het plaatje compleet."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Oorlogspad met Maarten van Rossem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!