Nieuws

Politieke crisis Renkum verder achter gesloten deuren

Het gemeentehuis van de gemeente Renkum in Oosterbeek.
Het gemeentehuis van de gemeente Renkum in Oosterbeek. © Google Street View
OOSTERBEEK - De Renkumse politiek praat dinsdag achter gesloten deuren verder over de bestuurscrisis. Die crisis ontstond nadat D66 de stekker uit de coalitiesamenwerking met GroenLinks, VVD en PvdA trok. Bij het gesprek zijn pers en publiek niet welkom.
Dat is vooral een wens van GroenLinks, VVD en PvdA, die de overige partijen uitnodigden voor een bijeenkomst met het college en ambtenaren. Daarin willen zij duidelijkheid krijgen over de precieze stand van zaken, met name op financieel gebied, waar de gemeente zich in bevindt.

Niet te controleren

Omdat mogelijk ook vertrouwelijke informatie ter sprake komt, willen de partijen geen toehoorders toestaan. Dat betekent dat burgers en pers niet weten wat er gezegd wordt. Journalisten kunnen dan dus niet hun controlerende functie uitoefenen. 
De vraag rijst of het niet beter is de bijeenkomst openbaar te houden en eventueel vertrouwelijke vragen achteraf te behandelen. Daar wil GroenLinks-fractievoorzitter Eveline Vink niet op reageren. Andere politici doen dat wel. 

'Wij hebben de verantwoordelijkheid'

Zo vertelt VVD-fractievoorzitter Wouter Hoge dat volgens hem in deze fase dingen kunnen worden gezegd die 'niet kloppen of heel speculatief zijn'. Openbaarheid kan dan remmend werken op de bereidheid om informatie te delen, meent Hoge.
Bovendien zou het saai zijn. Het wordt pas relevant voor inwoners als partijen voorstellen doen of hun mening geven en daarover debatteren, stelt Hoge. "Dat deel wordt wel openbaar."
Maar is het wel aan politici om te bepalen wanneer bestuurlijke openbaarheid nu openbaar mag zijn? Hoge: "Wij hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de best mogelijke uitkomst voor onze inwoners. Zij hebben ons gekozen, om die afwegingen voor hen te maken."

Oppositie voor openbaarheid

Toch lijken GroenLinks, VVD en PvdA vrij alleen te staan in hun wens de deuren te sluiten. Fractievoorzitter Danielle van Bentem van de grootste oppositiepartij GemeenteBelangen wil de bijeenkomst openbaar, net als PRD.
Het CDA pleitte bij collega's om wel pers toe te staan, maar kreeg vooralsnog weinig respons. D66 houdt zich in haar commentaar op de vlakte en wijst naar GroenLinks.

'Wethouder te duur'

De crisis ontstond omdat D66 erop stond de opgestapte wethouder Jasper Verstand te vervangen. Iets waar de voormalige coalitiepartners niet achter zouden staan. Die lezing wordt door GroenLinks, VVD en PvdA ontkend. De oppositie liet wel weten een nieuwe wethouder te duur te vinden.
GroenLinks, VVD en PvdA streven nu naar een raadsbreed akkoord 'waarin zij de wijsheid van de hele raad hebben benut om deze moeilijke keuzes te maken'. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.