Nieuws

Burgemeester neemt dubieuze rol Winterswijk in oorlog onder de loep

De synagoge in Winterswijk.
De synagoge in Winterswijk. © Google Maps
WINTERSWIJK - Winterswijk gaat de onteigening en doorverkoop van 39 Joodse panden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Dat maakte de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord bekend aan Pointer en De Monitor (KRO-NCRV).
Winterswijk kocht tijdens de oorlog vier geroofde Joodse panden. Deze transacties staan beschreven in de Verkaufsbücher: een reeks documenten waarin de roofhandel van Joods vastgoed werd geregistreerd.

In voetsporen van grote steden

Naast de vier panden werden 35 percelen door particulieren gekocht. Winterswijk treedt met het onderzoek in de voetsporen van Amsterdam (2016), Den Haag (2019), Rotterdam (2020), Utrecht (2020) en Eindhoven (2020).

Eigen rol onder de loep

Die gemeenten onderzochten eerder hun eigen rol in de doorverkoop van woningen en belastingen die na de bevrijding in sommige gevallen zijn geëist van de Joodse terugkeerders.
Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben naar aanleiding van die onderzoeken in totaal al 14,6 miljoen euro uitgekeerd aan individuen en Joodse organisaties. Utrecht en Eindhoven presenteren hun conclusies later dit jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!