VIDEO | Bijzondere reuzenwaterlelie staat in bloei

IJZENDOORN - Matthijs Hazeleger staat fier overeind in zijn vijver. Vlak voor hem drijft de Victoria lelie, de grootste leliesoort ter wereld. Dat het hem gelukt is de lelie te laten groeien, maakt de hovenier uit IJzendoorn trots.

“Je moet er als kweker geduld en geluk voor hebben”, aldus hovenier Hazeleger. Weken achtereen voedde hij de plant middels een spuitje met organische mest en ijzer. 

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Een beetje geluk

Dan ben je er nog niet, want behalve voedsel heeft de lelie een factor nodig die niet toe te voegen is: een combinatie van warm water en zonnestralen. “Begin augustus was er nog niets. Door de hittegolf is deze lelie tot deze proporties gegroeid. Deze Victoria lelie is een tropische plant en daarvoor heb je in Nederland dus echt wel een flinke dosis geluk nodig om hem te laten groeien.”

Twee jaar geleden lukte het Hazeleger ook al, wat dat betreft heeft hij, met dank aan het warme weer, succes. Ook dit jaar is het zover en dat maakt hem trots. “Dat het mij gelukt is, ja daar ben ik trots op.” 

Niet onbetaalbaar

De hovenier heeft goed nieuws voor wie een eigen reuzenwaterlelie wil kweken. Want zo'n bloeiende plant is misschien zeldzaam, maar niet onbetaalbaar. Op de vraag wat de lelie kost, antwoordt hij: “Ongeveer 190 euro.”

Zie ook: Unieke reuzenwaterlelie laat zich zien in IJzendoorn

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Neder-Betuwe Natuur Nieuws
Deel dit artikel: