Paula uit Randwijk eet alles uit eigen tuin, dus ook onkruid

RANDWIJK - Paula van Lingen uit Randwijk heeft als motto: verbeter de wereld, begin in je eigen tuin. In haar tuin van maar liefst 5000 vierkante meter groot creëerde ze een plek die goed is voor mensen, dieren en insecten.

Vijf jaar geleden ontfermde ze zich over een achtergelaten maisakker. Er groeide en leefde niets meer op. Deze grond verdient beter, vond Paula. Met een juiste combinatie van bomen, planten, groenten en fruit, blies ze de uitgeputte akker nieuw leven in. Nu, vijf jaar later ligt er een bloeiende, natuurvriendelijke en eetbare tuin van maar liefst 5000 vierkante meter groot.

Paula voelt zich verantwoordelijk voor haar eigen stukje grond. En ze vindt dat we dit allemaal zo moeten voelen. "Tien procent van Nederland is in particuliere handen door onze tuinen. Samen kunnen we een ecologische hoofdstructuur vormen in het land."

Onkruid eten 

Paula wil zoveel mogelijk uit haar eigen tuin kunnen eten. Ze verbouwt haar eigen groenten, fruit, eetbare planten en kruiden. Last van onkruid heeft ze niet. Sterker nog, ze eet veel onkruiden op. "In het voorjaar groeit er voornamelijk niets anders dan onkruid", vertelt Paula. "Ik zie dit als een teken van de natuur dat we het dus kunnen eten".

Paula is elke dag in haar tuin te vinden. Om er te werken maar ook om er te genieten. Stadsmensen bestaan niet, zegt Paula. Die worden gemaakt. "Als we allemaal de natuur naar ons toe gaan halen worden we gelukkiger en gezonder". 

Bekijk de hele uitzending van Groene Koppen: 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: