Nieuws

Nog twee besmettingen op Nijmeegse school: mentor en klasgenoot hebben corona

Het SSgN in Nijmegen is sinds woensdag gesloten.
Het SSgN in Nijmegen is sinds woensdag gesloten. © ANP
NIJMEGEN - De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) kampt met nog twee bevestigde coronabesmettingen. Nadat maandag al een leerling positief was getest, blijken nu ook de mentor en een klasgenoot corona te hebben. Dat meldt rector Marcel Janssen.
De middelbare school in de wijk Hazenkamp met ruim 1300 leerlingen is sinds woensdag gesloten. Dat gebeurde uit voorzorg, omdat zeven leerlingen en een docent uit dezelfde klas zich lieten testen omdat ze coronagerelateerde klachten hadden. De hele klas was sinds dinsdag al in quarantaine.
De klasgenoot en mentor zijn volgens de rector in contact geweest met de eerste patiënt. Ze hebben vooralsnog alleen milde klachten.

'Ingrijpende beslissing'

Janssen besloot de school te sluiten na een gesprek met de landelijke coronalijn van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Het was geen advies van de GGD Gelderland-Zuid, benadrukt een woordvoerder, die de beslissing om de school dicht te houden 'ingrijpend' noemt.
De rector is echter blij dat de school heeft besloten om de rest van de week dicht te gaan. Janssen hoopt dat vrijdag alle testuitslagen binnen zijn, zodat de directie kan beslissen of de school volgende week weer open kan.

Wat gebeurt er bij een coronabesmetting op school?

Het SSgN is niet de enige school in onze provincie waar het coronavirus opduikt. Zo kampte vmbo-school 't Venster in Arnhem met twee besmettingsgevallen. Maar waar de ene school 'gewoon' openblijft bij een positieve test, sluit de ander de deuren voor de hele week. Hoe zit dat?
Volgens informatie van de Rijksoverheid moet een schoolleider of locatiemanager één of meer bevestigde besmettingen melden bij de GGD, als ze zelf nog niet door de gezondheidsdienst zijn benaderd. De GGD doet bron- en contactonderzoek en stelt de vraag met wie iemand contact heeft gehad in de besmettelijke periode. Daarna worden eventueel maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.
Welke maatregelen precies genomen moeten worden op de school en of er meer personen getest moeten worden, is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de GGD. De GGD spreekt van een 'passende maatwerkoplossing'. In het geval van 't Venster in Arnhem ging het om twee kinderen uit één gezin, die na 72 uur in thuisquarantaine te hebben gezeten weer naar school mochten. Zij hadden geen coronaklachten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!