Vader mishandelde jongen emotioneel: 'Ik had hem moeten helpen'

ARNHEM - De vader van de Duitse jongen die drie jaar geleden volledig ondervoed en mishandeld werd ontdekt op een camping in Winterswijk, heeft dinsdag met een trillende stem voor het gerechtshof verteld dat hij zijn zoontje eerder had moeten helpen en hem naar een dokter had moeten brengen. Toch vond de advocaat-generaal van het OM zijn verhaal niet overtuigend en eist vijf jaar cel, met aftrek van het voorarrest.

De ouders moesten deze dinsdag voor het hof verschijnen. Maar er was een probleem: de moeder van de jongen zit vast in Duitsland en werd niet uitgeleverd aan Nederland. De vrouw was dus niet aanwezig bij de zitting, terwijl zij en haar advocaat dat wel graag hadden gewild. 

De vrouw moet in principe nog tot 2022 haar straf uitzitten voor de mishandeling van een oudere zoon. De jongen zou ongeveer dezelfde mishandelingen hebben doorstaan als zijn broertje op de camping. Ook de man heeft hiervoor vastgezeten in Duitsland.

Om ervoor te zorgen dat de vrouw alsnog een mogelijkheid krijgt bij de zitting te zijn, heeft het hof besloten de zaak aan te houden tot er een oplossing is gevonden.

Bang om alles te verliezen

De vader stond vandaag wel voor het hof. Hij vertelde met veel emoties dat hij nu inziet dat hij destijds loyaler was naar zijn vrouw toe, dan naar zijn kinderen. Bovendien was hij bang om terug te moeten naar de gevangenis als hij hulp in zou schakelen voor zijn zoontje. De advocaat-generaal ziet weinig berouw en schuldgevoel bij de man: "Ik heb een man gezien die vooral medelijden heeft met zichzelf." Daarom eiste ze vandaag vijf jaar cel, met aftrek van het voorarrest. Dat was dezelfde eis als het OM deed bij de rechtbank. 

Wat is er gebeurd?

Het jongetje werd in juli 2017 in alle vroegte ontdekt toen hij de koelkast van een ander gezin op de camping leeg at. Hij was naakt, zag er sterk vermagerd uit en zat onder de striemen en zweren. Het kind leek vijf jaar in plaats van acht.

De jongen vertelde de politie dat hij regelmatig in een kist moest, waarin hij ook zijn behoefte moest doen en dat hij alleen 's morgens te eten kreeg. Dan gaven zijn ouders hem droog brood, soms beschimmeld. Volgens één van zijn twee zusjes werd haar broer door hun ouders als 'een zwijn' behandeld. Hij werd niet gedoucht, maar afgespoeld met de tuinslang. De meeste buren op de camping wisten niet eens van zijn bestaan, zij zagen alleen de twee meisjes buiten. 

'Gevlucht' naar Nederland

Het stel zou vanuit Duitsland naar Nederland zijn 'gevlucht' omdat de moeder daar nog een straf moest uitzitten voor de mishandeling van haar oudste zoon. Ze was op dat moment zwanger en het stel wilde niet dat ze in de cel zou bevallen. De problemen met hun zoontje zouden pas op de camping zijn begonnen. Het jongetje zou vaak weg lopen en naar zijn opa en oma willen. Daarnaast pikte hij eten van andere mensen. Ook was hij niet zindelijk en deed hij zijn behoefte overal. 

De 3 kinderen zitten inmiddels samen in een Nederlands pleeggezin. Ze zijn allemaal getraumatiseerd door de gebeurtenissen, maar het gaat naar omstandigheden goed met ze. De laatste maanden hebben de meisjes weer contact met hun vader. Ze videobellen. Zijn zoontje blijft daarbij nog een beetje op de achtergrond. "Maar ik vind het fijn om ze te zien en om met ze te praten", zegt hij. De man heeft vast werk en een huis. Ook is nog steeds in therapie om zijn gedrag te veranderen. Hij is inmiddels niet meer samen met de moeder van zijn kinderen. 

Zie ook: 

Deel dit artikel: