Nieuws

Bigbelly moet einde maken aan code oranje Nijmeegs zwerfafval

Zwerfafval.
Zwerfafval. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmegen moet vijftien zogenoemde Bigbelly’s aanschaffen in de strijd tegen zwerfafval. Dat vindt VoorNijmegen.NU, die hiervoor een initiatiefvoorstel in de Nijmeegse raad indient. Volgens fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen is het 'code oranje' wat betreft zwerfafval in de Waalstad. "Het is ergernis nummer één." De aanschaf van de grote slimme afvalcontainers kan volgens de partij betaald worden uit de verkoop van aandelen van de vuilophaaldienst DAR.
De Bigbelly heeft een inhoud van 125 liter en kan afval met een ingebouwde pers tot vijf keer verdichten. Daardoor past er acht keer meer in dan in de huidige containers. Het apparaat werkt op zonne-energie die wordt opgewekt door een paneel er bovenop.

Seintje

Daarnaast staat de Bigbelly in verbinding met internet, hij  geeft een seintje als hij geleegd moet worden. Dat betekent minder bewegingen voor de inzamelvoertuigen en minder CO2 uitstoot. Uit ervaringen in andere gemeenten zoals Tilburg en Den Bosch, blijkt dat het zwerfafval op plekken met een Bigbelly met zestig procent afneemt.
VoorNijmegen.NU stelt voor om de vijftien aan te schaffen Bigbelly’s op strategische plekken neer te zetten zoals in het Kronenburgerpark en het Goffertpark, Plein 44, De Waalkade en het Waalstrand.

Volgens gemeente leidt het tot afvaldumping

Fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU heeft bij de gemeente Nijmegen al eens geïnformeerd waarom die nog geen Bigbelly’s heeft aangeschaft. De gemeente heeft dat nooit overwogen, zo blijkt uit het antwoord, omdat Nijmegen werkt volgens het principe: de vervuiler betaalt.
Bigbelley in Kinderdijk
Bigbelley in Kinderdijk © leverancier TWS Roosendaal
Dat leidt volgens de gemeente tot goede afvalscheiding, maar heeft als keerzijde dat sommige mensen hun restafval dumpen in openbare afvalbakken. De gemeente Nijmegen: “De Bigbelly zou bij uitstek een afvalbak worden waar veel huishoudelijk afval in gedeponeerd zou gaan worden en die niet de functie zou hebben van een afvalbak.”

Zwerfafval

Volgens de leverancier kan dat niet omdat de opening te klein is om er huisvuilzakken in te gooien. De Bigbelly is juist goed in de strijd tegen zwerfafval, aldus de leverancier. In gemeentes waar de Bigbelly al wordt ingezet is de oorzaak van zwerfvuil volgens de gemeente Nijmegen dat de bestaande afvalbakken niet vaak genoeg geleegd werden.