Daklozen in Ede slapen in tentjes na sluiten noodopvang

EDE - De noodopvang voor daklozen in Ede is ruim een maand geleden dichtgegaan. Zwervers met complexe problematiek hebben sindsdien geen nachtelijk dak meer boven hun hoofd en slapen op straat of in de bossen. En dat merken de Edenaren.

Bij de grote begraafplaats staat sinds een paar weken een rood-grijs koepeltentje, waar een man in overnacht. Het tentje valt veel mensen op, want er loopt een drukke fiets- en wandelroute langs.  

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder. 

Tentjes als paddenstoelen

Het tentje bij de begraafplaats is niet de enige plek waar daklozen momenteel bivakkeren, vertelt gemeenteraadslid Dirjanne van Drongelen die zich samen met D66 Ede al een tijd in zet voor het welzijn van mensen zonder vast onderkomen.

"Ik heb de indruk dat de tentjes als paddenstoelen uit de grond schieten sinds de nachtopvang gesloten is", zegt ze. "Op sociale media zie ik bijvoorbeeld ook foto's voorbijkomen van plekken in Ede-Zuid." 

Speciale gevallen

Wethouder Lex Hoefsloot, verantwoordelijk voor de opvang van dak- en thuislozen, herkent het beeld. "Wij hadden met de nachtopvang een voorziening voor 'speciale gevallen', maar die is tijdelijk gestopt."

Dat moest, want de gemeente had dat afgesproken met de buurt, zegt hij. Als gevolg van de sluiting van de noodopvang zijn enkele mensen op straat gekomen die alternatieve hulp weigeren, zo stelt de wethouder. Het gaat volgens hem om maximaal zeven personen.

'Er hoeft niemand dakloos te zijn'

Hoefsloot benadrukt dat de gemeente er hard aan werkt om mensen 'die dat willen' van de straat te halen, opvang te bieden en een hulptraject te starten. "Er is plek voor iedereen in Ede, er hoeft niemand dakloos te zijn. Maar mensen moeten zich dan wel een beetje gedragen en dat lukt niet iedereen."

Voor die laatste groep was er daarom een noodopvang waar 'speciale gevallen', die niet bij de gewone opvang terecht konden omdat ze bijvoorbeeld te agressief waren, de nacht konden doorbrengen.

Nachtopvang deze winter niet terug

Van Drongelen zou die nachtopvang het liefst zo snel mogelijk weer terugzien. Maar dat gaat voor komende winter niet lukken. "Voor nu gaan we geen nieuwe opvanglocatie mogelijk maken", zegt wethouder Lex Hoefsloot. "Dat komt eind 2021. In de tussentijd doen we het met wat we hebben. We hebben een goed aanbod."

De wethouder wijst erop dat de moeilijk handelbare daklozen als het in de winter vriest, wel worden toegelaten in de crisisopvang om de nacht door te brengen. 

Zie ook: 

Meer over dit onderwerp:
Toerisme Gemeente Ede Ede XON Nieuws
Deel dit artikel: