Nieuws

Arnhems loflied op begrafenis moeder: 'Bijzonder waardevol'

Jacob Graansma.
Jacob Graansma. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Bijzonder waardevol, echt geweldig", vertelt de Bennekomse Margot Keus zaterdagmiddag bij Gelderland helpt over het Arnhemse loflied dat met hulp van dat platform op de begrafenis van haar moeder werd gespeeld. "Zij zong dat altijd zo graag, en zo mooi. Het paste zo bij haar. Een op en top Arnhemse, in hart en ziel."
Eigenlijk wist ze over het lied op het moment van haar oproep niet veel. "Alleen een paar woorden, uit de eerste en de laatste zin." Toch gaf het 'zoveel reacties'.
Het antiquariaat in Almere waar ze de bladmuziek van de lofzang - vermoedelijk uit 1914 - ophaalde, was ook de enige plek waar ze het uiteindelijk kon vinden. "Heel bijzonder."

Binnen een dag

Jacob Graansma zong het voor haar in, onder begeleiding van zijn orgelspel. Hij kende de tekst van het door Izaak Vogelzang geschreven nummer al. Maar had er zelf eerder ook nooit de melodie bij kunnen vinden. Het moest allemaal binnen een dag gebeuren, zodat het op de begrafenis van moeder Stien van Benthem kon worden gedraaid.
"Tijdens de uitvaart hebben we het in de kerkdienst laten horen", vertelt Margot. "Heel mooi." Ook heeft ze gemerkt dat het lied bij veel Arnhemmers herinneringen terugbrengt. "Het is mooi dat dit nieuw leven ingeblazen wordt."

'Prachtige herinnering'

Aan de begrafenis van moeder Stien voegde het volgens Margot in elk geval 'heel veel toe'. "Een prachtige herinnering."
Beluister hier het nummer 'Van de hooge heuveltoppen'.
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: