We kijken massaal naar fietsende mannen

ARNHEM - De coronacrisis gooide maandenlang roet in het eten, maar ein-de-lijk kunnen we vanuit onze luie stoel weer naar de Tour de France kijken. Journalist, schrijver en sportkenner Marcel Rözer is daar maat wat blij mee: "Ik houd van de verhalen van wielrenners", vertelt hij in De Week van Gelderland.

We hebben massaal uitgekeken naar, bijvoorbeeld de Tour de France, zo blijkt uit de kijkcijfers. Liefst 2 miljoen mensen zien dagelijks wie de etappe wint. Maar wat maakt de sport nou zo mooi? "Het is nomadisch, je bent met een soort groep op pad en je bent afhankelijk van je maten. Er worden afspraken gemaakt en verbroken. Hoe beter je de verhalen en anekdotes kent, hoe mooier het wordt."

Bekijk het gesprek in De Week van Gelderland. De tekst gaat daaronder verder.

Bord op schoot

Rözer kijkt dagelijks met het bord op schoot de Tour. "Niet alleen de finale, je moet al die uren meemaken." Dat stuit nog weleens op onbegrip in zijn omgeving. "Mijn dochter zegt weleens: 'Pap, je kijkt gewoon naar fietsende mannen'. Maar het hoort bij de zomer. Je bent vrij. Vakantie. Het rondhangen in de tuin en dan aan het einde van de middag die reportage. Geweldig!"

De twee Gelderse deelnemers aan de ronde, Robert Gesink en Joris Nieuwenhuis, zijn beiden knecht bij hun teams (respectievelijk Jumbo Visma en Sunweb), dus een etappe winnen is voor hen niet waarschijnlijk. "In de Tour is Parijs halen al een prestatie en in het wielrennen heb je ook succes als je teamgenoten winnen. Die Gesink. Hij woont denk ik al 15 jaar in Spanje, maar er zit nog altijd een Achterhoeker in. Die man zou ik weleens helemaal willen ontleden."

'We zien wel'

Bang voor een vroeg einde door bijvoorbeeld coronabesmettingen in het peloton is de Achterhoeker niet: "We leven momenteel toch een beetje bij de dag, we zien wel hoe ver we komen."

Zie ook: Nepbruiloft vol bier als Joris Nieuwenhuis uit Zelhem de Tour uitrijdt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: