Nieuws

Menselijke fouten oorzaak ongeluk met gevaarlijke stof vleesbedrijf Beuningen

© Waldie Rutten/ Persbureau Heitink
BEUNINGEN - Het ongeluk met chemische stoffen dat woensdag gebeurde bij vleesbedrijf Henri van de Bilt aan de Goudwerf in Beuningen, kwam door twee menselijke fouten. Een leverancier bezorgde een container met daarin een verkeerde chemische stof maar de medewerkers van het vleesbedrijf zagen dat over hoofd.
Hulpdiensten rukten woensdagavond massaal uit naar Henri van de Bilt. “Het bedrijf bestelde onlangs vier containers met daarin een reinigingsmiddel dat zorgt voor luchtreiniging in de fabriek. In een van de containers bleek een verkeerde stof te zitten, namelijk perazijnzuur, en medewerkers zagen dit over het hoofd”, vertelt Marjolein Zegers van de Omgevingsdienst Nijmegen.

Gevaarlijke chemische reactie

De stof leverde een gevaarlijke chemische reactie op met de stof die normaal voor het schoonmaken wordt gebruikt. Die stof zat nog in de leiding waarop de container met perazijnzuur werd aangesloten en daarom ging het dus mis.
In totaal hadden tien medewerkers en twee politieagenten last van hun luchtwegen, een medewerker moest naar het ziekenhuis. Deze is inmiddels weer thuis.
Een woordvoerder van Henri van de Bilt bevestigt dat het om een menselijke fout ging en zegt in contact te zijn met iedereen die betrokken was bij het incident, inclusief de leverancier.

Los van misstanden

Een gloednieuwe productiehal van Henri van de Bilt moest half augustus dicht omdat onder meer de brandveiligheid niet op orde was. Nadat de vleesverwerker de misstanden had aangepakt, mocht de fabriek weer open.
Zegers zegt dat dit incident los staat van de misstanden vorige maand. “Er was eerst geen vluchtplan. Maar het bedrijf heeft voorzieningen getroffen en gisteren heeft uitgewezen dat die werken.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!