Tom kan elke dag een andere stropdas dragen dankzij oproep bij Gelderland helpt

ARNHEM - Tom Rijnsdorp draagt altijd een stropdas als hij naar het activiteitencentrum in Arnhem gaat. Gewoon omdat hij er netjes uit wil zien. De meervoudig gehandicapte Arnhemmer deed daarom een paar jaar geleden een oproep voor stropdassen bij Gelderland helpt. Dat heeft hij geweten. Hij werd bedolven onder de stropdassen.

Gelderland helpt is dit najaar vijf jaar te zien op televisie. Honderden Gelderlanders vroegen om hulp of boden iets aan. Vanaf vandaag blikken we op de zondagavonden terug op de mooiste, meest bijzondere en succesvolle verhalen uit die vijf jaar. Voor presentatrice Angelique Krüger, die de eerste jaren het programma presenteerde, was het verhaal van 'stropdassen-Tom' één van de meest bijzondere verhalen die ze maakte.

Zie ook: Gelderland helpt vijf jaar op tv: honderden mensen geholpen

Tom is helemaal gek op stropdassen met plaatjes, printjes en figuurtjes. Daarom bezocht Krüger hem vier jaar geleden op zijn werk in Arnhem. Trots laat Tom al zijn stropdassen zien. Van fel groen naar druk bedrukt met koffiekopjes. Tom vindt ze allemaal mooi. "Gewoon omdat het zo lekker zit", antwoordt Tom op de vraag waarom hij iedere dag een stropdas draagt. "Ik draag altijd een verschillende. Niet iedere dag hetzelfde!"

Tekst gaat verder onder de foto.

Tom Rijnsdorp draagt altijd een stropdas. Foto: Omroep Gelderland

Duizenden stropdassen

De ontwapende Tom pakte niet alleen het hart van Angelique maar ook van de kijkers in, want honderden mensen reageerden op zijn oproep. Tom werd dan ook bedolven onder duizenden stropdassen. Zo gaf een verzamelaar bijna 500 dassen weg aan Tom omdat het hem werd gegund. 

En er bleven maar stropdassen binnen komen. Zoveel zelfs dat het te veel voor Tom werd, maar moeder Rita wist daar wel raad mee en maakte er een mooi wandkleed van. Presentatrice Angelique Krüger moest zelfs meerdere keren oproepen om te stoppen met stropdassen opsturen.

Het was ongelofelijk

En nu, bijna vier jaar later, draagt de 27-jarige Tom nog altijd zijn stropdassen. Hij kijkt positief terug op zijn oproep bij Gelderland helpt. "Er waren zoveel stropdassen binnengekomen; duizenden, ze waren bijna niet te tellen, het was ongelofelijk."

In zijn kledingkast, op zijn kamer, hangen de stropdassen aan één haak. Maar dat is niet het enige wat aan de oproep doet herinneren. Boven zijn bed hangt het wandkleed van stropdassen en in de hoek van de kamer staat een lampenkap met een katten gezicht, ook gemaakt van stropdassen. 

Bent u benieuwd naar het verhaal van Tom? Kijk hieronder dan de uitzending van Gelderland helpt:

Meer bijzondere oproepen: elke zondagavond op TV Gelderland.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!