Maarten van Rossem: 'Het scheelde weinig of ik was een oorlogsslachtoffer'

WAGENINGEN - Het had maar weinig gescheeld of we hadden historicus Maarten van Rossem niet gekend. Tenminste, als hij de verhalen uit zijn familie en zijn eigen onderzoekje mag geloven. Tijdens het begin van operatie Market Garden zat de toen 1-jarige Van Rossem niet bepaald veilig.

Van Rossem woonde in Wageningen aan de Rijksstraatweg. Op 17 september 1944 begon operatie Market Garden. "Om precies te zijn om 11.23 uur vielen de bommen op de Diedenweg", vertelt hij in het programma Op oorlogspad met Maarten van Rossem.

De Diedenweg ligt vlak bij het huis waar hij woonde. "Ik stond in een kinderwagentje in de achtertuin. Terwijl de bommen vielen en de scherven rondvlogen stond mijn moeder aan de achterdeur. De kwestie was: moet ze mij gaan halen of niets doen. En godzijdank heeft ze niets gedaan." 

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Wat er precies gebeurde, weet hij niet precies. "Mijn moeder wist het niet meer precies en wilde er niet over praten", aldus Maarten. In brieven van zijn opa stond geschreven dat er niets bijzonders gebeurd was. "Dus ik werd eigenlijk een beetje bestolen van een ongelooflijk spannend verhaal."

Maarten is gaan uitrekenen of de scherven ook door hun tuin vlogen. "Mijn theorie is dat het kan", zegt hij. "Ik was dus een potentieel oorlogsslachtoffer. Ik voel me toch een beetje betrokken bij Market Garden."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Op oorlogspad met Maarten van Rossem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!