Nieuws

Erik maakt podcast over quarantaine met 31 huisgenoten

Erik en Sjoerd nemen de podcast 10 dagen op 10 vierkante meter op.
Erik en Sjoerd nemen de podcast 10 dagen op 10 vierkante meter op. © Len Biemans
WIJCHEN - Student Erik Peters (20) uit Wijchen zit met twaalf van zijn 32 huisgenoten in quarantaine in een Tilburgs studentenhuis. Om vrienden en familie op de hoogte te houden, is hij samen met huisgenoot Sjoerd Groothuis (23) uit het Limburgse Kessel een podcast begonnen. In de podcast vertellen de mannen dagelijks wat er zich binnen de muren van het huis afspeelt.
"We zitten op de helft, het is dag zes", vertellen de mannen. Erik: "Iedereen wil inmiddels wel weer naar buiten. Zelfs een rondje wandelen of hardlopen mag niet. Gelukkig is er inmiddels licht aan het einde van de tunnel."
De mannen wonen in een studentenhuis met 31 huisgenoten. Het huis, een voormalig consultatiebureau, heeft een unieke indeling: er wonen 25 mensen op de benedenverdieping, zeven anderen hebben een kamer op de eerste verdieping. Er zijn vijf wc’s, vijf douches en drie keukens door het hele huis. De voorzieningen worden door iedereen gebruikt.

'GGD stond voor raadsel'

Toen bij een vrouwelijke huisgenoot het coronavirus werd vastgesteld, had dat gevolgen voor alle bewoners. "De GGD stond in eerste instantie voor een raadsel, want het is nogal een bijzondere situatie", vertellen Erik en Sjoerd. "Eerst hoefden huisgenoten die de besmette huisgenote niet, of alleen op afstand, hadden gezien niet in quarantaine, maar achteraf moest het toch omdat we alle voorzieningen delen."
Niet alle huisgenoten zitten in het Tilburgse studentenhuis in quarantaine. Sjoerd: "We zitten hier met twaalf man. Andere huisgenoten zitten bij hun ouders vast en twee zelfs in Tsjechië", vertellen ze.

'10 dagen op 10 vierkante meter'

Erik en Sjoerd kwamen op het idee om een podcast te beginnen: 10 dagen op 10 vierkante meter. In eerste instantie was de podcast bedoeld voor familie, vrienden en eventueel nageslacht. Maar ze kregen zoveel positieve reacties, dat de podcast nu voor iedereen beschikbaar is.
De podcast werd eerst in de kamer van Erik opgenomen. Inmiddels hebben de mannen professionele apparatuur en zijn ze naar een lege kamer verhuisd. Foto: Len Biemans.
"We bespreken iedere avond wat er die dag is gebeurd. Er zijn normale dingen die nu ineens groots en tof zijn." Onder anderen op tijd eten voor iedereen in huis halen bleek een opgave.
"Eerst kwamen vrienden en oud-huisgenoten wat dingen brengen. Maandag is er een partij boodschappen ter waarde van 400 euro bezorgd. Maar omdat iedereen op die boodschappen van maandag zat te wachten, hadden sommige huisgenoten zondag geen lunch en avondeten meer in huis. Toen moesten de mensen die nog wel iets hadden delen, maar dat gaat gelukkig vanzelf hier in huis."

'Speciale corona activiteiten'

Inmiddels zitten de jongemannen zes dagen in quarantaine. Er zijn al verschillende ‘huisactiviteiten’ georganiseerd, allemaal op afstand. Zo werden alle huisgenoten zondagochtend uit bed getrokken om eens flink te poetsen 'een drempel waarvan we altijd dachten dat die nu zwart is, is nu bruin', vertellen Erik en Sjoerd opgewekt.
Meer weten over wat Erik en Sjoerd meemaken? Luister de podcast “10 dagen op 10 vierkante meter” hier.