Man die ouders ombracht hoort tbs met dwangverpleging tegen zich eisen

HENGELO - Tegen de 27-jarige man die in oktober vorig jaar zijn vader en moeder ombracht in hun woning in het Achterhoekse dorp Hengelo, is woensdag tbs met dwangverpleging geëist. Omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad, eist de officier van justitie geen gevangenisstraf.

Tijdens een eerste zitting, in januari van dit jaar, kwam naar buiten dat de man zijn ouders met een zaag en een hamer of moker zou hebben gedood. Het Openbaar Ministerie beschuldigde hem er toen van zijn ouders opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven te hebben beroofd.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Zie ook: Verdachte familiedrama Hengelo hoorde stemmen in zijn hoofd

Van voorbedachten rade was woensdag geen sprake meer tijdens de zitting waarop de strafeis werd uitgesproken. Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum bleek dat de man tijdens de moord op zijn ouders in een zeer ernstige psychotische toestand verkeerde, die zijn gedragskeuzes voor 100 procent bepaalde. De verdachte was dan ook ontoerekeningsvatbaar tijdens het doden van zijn ouders.

De man bracht in oktober 2019 zijn beide ouders om het leven. Foto: Persbureau Heitink

Broer en tante aan het woord

De broer van de verdachte hield woensdag een emotioneel betoog. "Wij hebben ons twaalf jaar lang als gezin afgevraagd wat er mis was met mijn broertje. We hebben twaalf jaar in onzekerheid geleefd, maar niemand kon ons helpen. En ik begrijp niet dat wij zo lang in onzekerheid hebben moeten leven en dat we nooit een antwoord kregen op de vraag: wat is er met hem aan de hand? En nu blijkt het Pieter Baan Centrum dat ineens wel te kunnen", zei de broer, die kritisch sprak over zorginstellingen die de verdachte eerder onderzochten.

Woensdag kwam ook de tante van de verdachte aan het woord. Zij zei te begrijpen dat de verdachte ziek is, en dat de diagnose schizofrenie veel duidelijk heeft gemaakt. "Maar dit verandert niets aan de feiten. Dat je koos voor zo veel geweld maakt het extra zwaar en onvergeeflijk", sprak ze. "De gedwongen medicatie blijkt nu zijn werk te doen. Thuis weigerde jij die te nemen. Maar medicatie is bittere noodzaak."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Bronckhorst Hengelo Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: