Nieuws

Anti-auto aanpak bij school in Ede: straat afgesloten

© Omroep Gelderland
EDE - Een straat afsluiten voor ouders die hun kids met de auto naar school brengen. Het klinkt gek, maar dat is precies wat er gebeurt bij de spiksplinternieuwe basisschool De Ontdekking op het ENKA-terrein in Ede. Op die manier wil de school ouders stimuleren de fiets of de benenwagen te pakken. Dat heeft een reden.
Als ouders de auto massaal laten staan, krijgen hun kinderen een groter schoolplein, vertelt Marco te Brömmelstroet. Hij is hoogleraar Mobiliteit aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de verkeersveiligheidscommissie die de straat-afsluiting heeft bedacht. Zijn kinderen gaan naar basisschool De Ontdekking in Ede.

Minuutje lopen

Vanaf 8.15 uur tot 8.45 uur en 13.45 uur tot 14.15 uur worden auto's met kinderen op de achterbank omgeleid naar een parkeerplaats een minuutje lopen van de school.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Basisschool Ede roept op: 'Ouders, kom niet met de auto!'

Drie vierkante meter per kind

Te Brömmelstroet vertelt dat er in eerste instantie een zogenoemde kiss-and-ride-parkeerplaats bij de school zou komen waar ouders hun kinderen konden afzetten. Maar dat zou ten koste gaan van het schoolplein, de speelruimte voor kinderen werd dan dus kleiner. Te klein, vonden veel ouders. "Kinderen hadden dan ongeveer drie vierkante meter per kind, ongeveer hetzelfde als een biologische kip." De school moest vervolgens een keuze maken: plek voor auto's of een groot groen schoolplein voor kinderen. Het werd het laatste. 

Experiment

Nu loopt er een tweejarig experiment om te kijken of de school ook echt zonder de parkeerplaats kan. Het grote groene schoolplein wordt aangelegd. Als na twee jaar blijkt dat bijna iedereen met de fiets of benenwagen naar school komt, wordt het definitief. Komen er toch heel veel auto's, dan moet een deel van het plein alsnog ingeruild worden voor parkeerplekken.
In de eerste weken is de straat afgesloten met een dranghek, bemand door vrijwilligers. "We hopen dat dit daarna niet meer nodig is", vertelt Te Brömmelstroet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!