Wie herkent dit 'trotse' Arnhemse lied voor de begrafenis van Stien?

ARNHEM - Tijdens haar leven zong de 'rasechte Arnhemse' Stien van Benthem vaak een lied over haar thuisstad. Zij overleed onlangs op 88-jarige leeftijd. Nu is haar familie dringend op zoek naar dit nummer, om te kunnen draaien op haar begrafenis aankomende dinsdag, vertelt dochter Margot Keus bij Gelderland Helpt.

Het was een lied dat trots uitstraalde over Arnhem, volgens Margot. "Een krachtig lied, dat uit het hart werd gezongen." Mogelijk had haar moeder het op school geleerd. Dat moet dan op de lagere school Onder de Linden in de Arnhemse wijk Klarendal zijn geweest, waar zij heen ging.

Margot herinnert zich de stukken tekst: 'bovenop de heuveltoppen' en 'is toch Arnhem waar ik woon'. Met die laatste zin zou het lied eindigen, nadat deze meerdere malen is herhaald. De melodie zou lijken op het Gelderse volkslied.

'Kinderen kwamen niet meer terug'

Moeder Stien heeft de Arnhemse oorlogsjaren nog meegemaakt, vertelt Margot. "De evacuatie, alles." Toen zij na de oorlog weer op school kwam, waren er een aantal kinderen niet meer. "Die zijn niet teruggekomen." Margot denkt dat dit lied toen tot stand is gekomen. "Het gaat over de liefde voor Arnhem."

Margot zou dan ook heel blij zijn om haar moeder met dit lied de laatste eer te kunnen bewijzen. "Dat zou heel geweldig zijn."

Tips mogen naar: gelderlandhelpt@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: