Asielzoekers houden stil protest: 'De IND is ons vergeten'

ZUTPHEN - In Zutphen hebben bewoners van het asielzoekerscentrum dinsdag gedemonstreerd tegen de lange wachttijden bij de Immigratiedienst, de IND. Een stil protest, waarbij de demonstranten enkel kartonnen bordjes met daarop teksten als: 'De IND is ons vergeten' en 'Leven tussen angst en hoop' omhoog hielden.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Sommige demonstranten wachten al bijna twee jaar op de start van hun asielprocedure. In totaal verzamelden zich voor het protest zo'n honderd mensen bij het azc aan de Voorsterallee. Niet alleen bewoners, ook enkele stadsgenoten kwamen langs om hen een hart onder de riem te steken. 

Stress en depressiviteit

De onzekerheid over hun toekomst in Nederland leidt volgens de demonstranten tot veel stress en depressiviteit. "Uitzichtloos", noemt Vahid (33) hun situatie. Hij vluchtte begin 2019 naar Nederland, maar heeft tot nu toe nog geen zich op de start van zijn asielprocedure. 

Als reden voor de lange wachttijden geeft de IND een tekort aan personeel. Ook worden er in verband met het coronavirus geen interviews met asielzoekers gedaan, waardoor de situatie volgens de bewoners alleen maar erger is geworden. "We willen een normaal leven, dat is het enige." 

Uitzonderlijk

Naast de demonstratie in Zutphen hebben asielzoekers in Budel, Ter Apel, Balk en Zweeloo ook gedemonstreerd tegen de lange wachttijden, eveneens met stille protesten.

Dat asielzoekers publiekelijk van zich laten horen is uitzonderlijk. Demonstraties vinden binnen deze groep nauwelijks plaats, uit angst dat dit gevolgen zal hebben voor hun procedure.

Zie ook: 'We willen een normaal leven', bewoners azc eisen duidelijkheid

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: