Nieuws

Drugsbroers hangt celstraf van 4,5 jaar boven het hoofd

Drugsbroers horen eis: 4,5 jaar cel.
Drugsbroers horen eis: 4,5 jaar cel. © Pixabay
ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie in Zutphen eist forse celstraffen voor de twee broers (26 en 24 jaar) die gedurende drie en een half jaar de bevolking van Harderwijk van cocaïne en andere drugs zouden hebben voorzien. Ze hoorden maandag een celstraf van 4,5 jaar geëist worden. Daarnaast wil het OM 268.000 euro van de broers afpakken.
Ze verdienden er een goede boterham aan en ze waren voor de duvel en zijn moer niet bang, zo stelt het Openbaar Ministerie vandaag in een rechtszaak aan de rechtbank van Zutphen. De twee Marokkaanse broers uit Harderwijk die vandaag moesten voorkomen zouden zelfs nadat ze wisten van het politieonderzoek dat tegen hen liep zijn doorgegaan met dealen. 

N, ST en Pablo Escobar

Zeker 100 afnemers in Harderwijk werden door de broers en drie anderen van allerlei soorten drugs voorzien, zo meldt De Stentor. De drugs werden met diverse codetermen aangeboden. Het zou gaan om drie types: N, ST en Pablo Escobar. Een van de broers zou met de drugs in zijn woning zijn betrapt. Daar werd ook een wapen aangetroffen.
De handelaren uit het Harderwijkse maakten via WhatsApp reclame en hanteerden actieprijzen. De bewijslast steunt nu juist voor een groot deel op die WhatsApp-berichten. Daarnaast steunt het bewijs op handgeschreven notities met daarop telefoonnummers en bedragen van klanten. De broers hielden nauwkeurig de administratie bij, vermoedt de openbaar aanklager. 
Op de achtergrond zou er nog een onderzoek lopen uitgevoerd in opdracht van de burgemeester van Harderwijk. Die zou de beide drugsdealers uit hun woning willen laten zetten.
De inhoudelijke behandeling tegen de twee hoofdverdachten in het drugsnetwerk was maandagochtend. Het proces tegen drie handlangers volgt vanmiddag.