Proef KPN met duurzamere glasvezelbekabeling in stadsdeel Dukenburg

NIJMEGEN - KPN begint in september met een proef om een glasvezelnetwerk aan te leggen vervaardigd van 90 procent gerecycled plastic. Voor de fabricage van de buis, waar de glasvezelkabel ingaat, is dan nog maar 10 procent nieuw plastic nodig. De nieuwe methode wordt als test toegepast in Nijmegen-Dukenburg en ook lokaal in Friesland.

KPN is naar eigen zeggen het eerste telecombedrijf in Europa dat hiermee experimenteert. Deze innovatie in de kabelinfrastructuur levert meervoudige grondstofbesparingen op en vermindert overlast bij de aanleg.

Dunnere kabel en buis

De aanleg is duurzamer door het gebruik van een dunnere kabel en buis. Hierdoor wordt het volume aan gebruikte plastics met de helft teruggebracht. Omdat kabel en buis ook dunner zijn past er meer van op een haspel. Hierdoor neemt het aantal houten haspels af met 70 procent.

Bij positief resultaat zal deze innovatie vrijgegeven worden voor meer projecten van glasvezelaanleg van KPN. De ambitie is om eind 2021 meer dan 40 procent van de Nederlandse huishoudens van glasvezel te voorzien, nu zijn er ongeveer 2,6 miljoen huishoudens (32%) aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen RN7 Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: