Nieuws

Gigantisch verlies van omzet bij dit bedrijf, maar er is ook hoop

De ijzerproductie kwam stil te liggen in Doesburg.
De ijzerproductie kwam stil te liggen in Doesburg. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Corona raakt niet alleen mensen, maar ook bedrijven. Het CBS meldde woensdag dat de Gelderse economie de gevolgen van het virus flink merkt. Over de acht tot tien procent krimp kunnen ze bij Gieterij Doesburg maar al te goed meepraten. Al gloort er aan het einde van de tunnel ook een lichtje.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Gigantisch verlies van omzet bij dit bedrijf, maar er is ook hoop
"In de week dat meneer Rutte zijn eerste toespraak hield, kwam het hier al stil te liggen", zegt Joep Haverkamp van Gieterij Doesburg in de gelijknamige plaats. Al meer dan een eeuw wordt hier ijzer gegoten, tegenwoordig vooral voor de internationale vrachtwagenindustrie.

Miljoenen euro's

Maar de orders stortten in. "In het tweede kwartaal zagen we meer dan 55 procent omzetverlies ten opzichte van vorig jaar. Dat is gigantisch", zegt Haverkamp. Het bedrijf liep miljoenen euro's mis en moest tientallen tijdelijke krachten naar huis sturen.
In mei konden de circa honderd vaste krachten weer aan de slag, zij het in twee ploegendiensten in plaats van de gebruikelijke drie. De nachtploeg kwam te vervallen. Volgens Haverkamp draait het bedrijf nu nog steeds 35 procent minder omzet.
Een tweede golf zou verschrikkelijk zijn, beaamt Haverkamp. Maar voorzichtig optimisme is er ook. De markt trekt weer iets aan en klanten weten het bedrijf weer beter te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!