Ploegarts Fabio Jakobsen: 'Dit is een mirakel'

HEUKELUM - "Dit is een mirakel." Dat zegt Yvan Vanmol, ploegdokter bij Deceuninck-Quick Step, over het herstel van wielrenner Fabio Jakobsen uit Heukelum op de Belgische sportsite Sporza.

Jakobsen kwam vorige week woensdag zwaar ten val in de massasprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen. Na de gruwelcrash werd hij enkele dagen in een kunstmatig coma gehouden. Woensdag keert hij terug naar Nederland.

"Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit was", zegt Vanmol op Sporza. "Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan rechtstaan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel."

Luchtpijp niet verbrijzeld

Na de val was er het gerucht dat de luchtpijp van Jakobsen verbrijzeld was. Dat blijkt niet zo te zijn. "Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles." Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. "Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn fel geraakt, maar ook dat komt wel opnieuw in orde", voorziet de ploegarts.

Benen amper schade

Zijn benen hebben amper schade geleden. "Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners." Wel is er een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. En de Gelderlander is zijn gebit kwijt. "Maar de esthetische chirurgie is de laatste jaren zo fel gevorderd, dat ik vermoed dat de sporen van die val later nog amper te zien zullen zijn."

Wanneer durft de ploegarts niet te zeggen, maar hij heeft zeer weinig twijfels dat Jakobsen weer gaat wielrennen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Betuwe Heukelum Sport Nieuws
Deel dit artikel: