Trainer moet uitspraken over verkopen WK-duel rectificeren

ARNHEM - Voetbalcoach Jo Bonfrère moet zijn uitlatingen op de Nigeriaanse radio over matchfixing door oud-collega Clemens Westerhof uit Arnhem rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem bepaald.

Die veroordeelt Bonfrère tot een rectificatie in een landelijke krant in Nigeria.

Westerhof zou als toenmalig bondscoach van Nigeria de WK-wedstrijd in 1994 tussen Nigeria en Italië hebben verkocht voor 100.000 dollar. Diens assistent Bonfrère zou dat in een radioprogramma van de Nigeriaanse zender Brila FM hebben gezegd.

De voetbaltrainer was in beeld om weer een functie te krijgen bij de Nigeriaanse voetbalbond, als technisch directeur of adviseur. "Ik heb een gesprek gehad met de voorzitter van de voetbalbond. Maar ik hoor niks. Ik zou voor 1 juli bericht krijgen. Daarom kan ik deze onzin niet gebruiken. En eis ik een rectificatie", zei Westerhof tijdens de eerdere rechtszitting.

Geen twijfel bij Arnhemse rechter

De rechter in Arnhem stelt in zijn oordeel dat bij 'digitale media in Nigeria valt te lezen wat de voormalig assistent heeft gezegd'. De voorzieningenrechter acht die weergaves juist.

Verder is de rechter van oordeel dat de 'eer en goede naam' van Westerhof in dit geval zwaarder wegen dan de vrijheid van meningsuiting van Westerhofs assistent op het WK van 1994.

Bonfrère heeft met zijn uitlatingen op de Nigeriaanse radio de beschuldiging van matchfixing aan het adres van Westerhof niet voldoende onderbouwd, oordeelt de voorzieningenrechter. 

Zie ook: 'Onze relatie is naar de klote', trainer woest over aantijgingen verkopen WK-duel

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: