Nieuws

Sifan Hassan maakt jacht op werelduurrecord

Hassan met de twee gewonnen gouden medailles van het afgelopen WK.
Hassan met de twee gewonnen gouden medailles van het afgelopen WK. © ANP
ARNHEM - Atlete Sifan Hassan wil in het bezit komen van het werelduurrecord bij de vrouwen. Daarvoor moet ze in zestig minuten minstens 18 kilometer en 518 meter lopen.
De aanval van de Arnhemse die in Amerika traint is op 4 september in Brussel, tijdens de Memorial Van Damme.
Het record is nu sinds 2008 in handen van de Ethiopische atlete Dire Tune. Hassan zegt: "Het is een gek en moeilijk seizoen, maar ik ben zo goed mogelijk blijven trainen en ben gelukkig gezond en fit. Er zijn maar weinig wedstrijden op dit moment. Ik ben superblij met het voorstel van de AG Memorial Van Damme om daar op 4 september het werelduurrecord aan te vallen."
Het record staat volgens de in Ethiopië geboren loopster 'heel scherp'. "Maar ik ga de uitdaging graag aan en in mijn huidige vorm denk ik dat het mogelijk is." 

Dubbel op WK in Doha

Vorig jaar won Hassan in Brussel met overtuiging de 5000 meter. Enkele weken later schreef de 27-jarige atlete geschiedenis door op het WK in Doha als eerste atlete ooit op hetzelfde WK goud te pakken op de 1.500 en de 10.000 meter. Sinds vorig jaar is ze ook de wereldrecordhoudster op de mijl.
Bij de mannen kondigden viervoudig olympisch kampioen Mo Farah en de Belg Bashir Abdi eerder al hun aanval op het werelduurrecord aan. Sinds juni 2007 staat het record op naam van atletieklegende Haile Gebreselassie met 21 kilometer en 285 meter.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!