Aalt zag een wit damhert, maar zegt lekker niet waar

ELSPEET - Witte damherten in Gelderland. Ze zijn zeldzaam, maar dat betekent niet dat je ze nooit tegenkomt. Hobbyfotograaf Aalt Westerbroek uit Elspeet heeft ze gezien. Twee keer. Waar precies, zegt hij niet, want dan komt iedereen kijken.

Aalt Westerbroek uit Elspeet fotografeert graag in de natuur. 'De natuur is Gods schepping', schrijft hij op zijn account op Instagram. En de Schepper was hem de voorbije dagen goed gezind; tot twee keer toe stond hij oog in oog met witte damherten.

"Ik wist dat ze bestaan, maar ik had nooit gedacht ze zelf ooit te zien", zegt Westerbroek.

Kijk hier naar de beelden van de herten:

De eerste keer dat hij een wit damhert zag, zaterdagmorgen, wist hij niet wat hem overkwam. "Ik zag eerst een zwarte en een crèmekleurige en opeens kwam er een witte bij staan", legt hij uit. "Ik ben blij dat een foto en een filmpje gelukt zijn, want ik begon een beetje te wiebelen."

Geen albino

Aanvankelijk dacht de Elspeter hobbyfotograaf met een albinohert te maken te hebben. Maar dat is niet het geval. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer legt uit: "Dan zouden ze rode ogen moeten hebben en deze ogen zijn zwart."

Hij verklaart de kleurafwijking bij de dieren door een recessief gen bij zowel de vader als de moeder van de witte damherten. "Als beide het recessief gen hebben, dan krijgen ze een wit kalf."

Irene ten Voorde sprak op Radio Gelderland met Westerbroek en boswachter Jasper.

Maandag ging Westerbroek opnieuw het bos in, in de hoop de witte damherten nog eens te zien. En hij had geluk. Westerbroek slaagde erin een filmpje te maken. "Ook een paar foto's, maar die zijn mislukt. Door de spanning."

Bekijk de beelden hier, de tekst gaat eronder verder.

Lennard Jasper verwacht niet dat er veel meer witte damherten op de Veluwe zullen voorkomen. "Het blijft een zeldzaamheid."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Elspeet Natuur Nieuws
Deel dit artikel: