Zandzakken ingezet tegen extreme droogte op Veluwe

ERMELO - Natuurmonumenten en waterschap Vallei en Veluwe hebben een tijdelijke stuw van zandzakken gebouwd in de Leuvenumse Beek op de Veluwe. De stuw is een noodmaatregel om te voorkomen dat zeer zeldzame soorten verdwijnen door het droogvallen van de beek.

In de Leuvenumse Beek komt onder andere de beekprik voor, een vissoort die extreem zeldzaam is. De tijdelijke stuw zorgt ervoor dat er nog een beetje water door het leefgebied van de vis blijft stromen.

De beek ontspringt in Uddel en stroomt over een traject van 28 kilometer naar het Veluwemeer. Andere stukken van de beek krijgen door de stuw helemaal geen water meer. Vissen die daar leven zijn overgezet. 

Kijk hier naar de reportage van de droogte in de Achterhoek en de zandzakken op de Veluwe:

Natuur heeft tijd nodig 

Het is voor het derde jaar op rij zeer droog op de Veluwe. De grondwaterstand is te laag en het regent te weinig. De beek valt hierdoor over kilometers lengte maandenlang droog. Natuurmonumenten en het waterschap werken al een paar jaar aan maatregelen om de beek minder droogtegevoelig te maken, maar daarvoor heeft de natuur tijd nodig, zeggen de organisaties.

Acuut bedreigd

Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek (RAVON) waarschuwde al eerder dit jaar dat er vissen en andere waterdieren zouden sterven door de droogte dit jaar. Vijftig tot zestig procent van de beekprikken en rivierdonderpadden werden in 2018 en 2019 acuut werden bedreigd volgens de onderzoekers. 

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ermelo Ermelo BuitenGewoon Nieuws
Deel dit artikel: