Hitterecords staan onder druk, het blijft tot donderdag tropisch

DEELEN - Het was vrijdag warm in Gelderland, héél warm. De zon scheen volop en wolken waren er nauwelijks te zien. Dagrecords zijn er echter niet gesneuveld, zegt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza. Maar die van zaterdag en zondag kunnen er zomaar allebei aangaan.

De warmste 7 augustus ooit in onze provincie was die van 2003. Toen werd het in Deelen liefst 37,2 graden. Vrijdag werd het niet zo warm in Deelen en bleef het kwik steken op zo'n 34 graden.

Datzelfde gold voor het andere bekende weerstation in Gelderland, dat in Hupsel staat. Daar blijft het record staan op de snikhete 36,6 graden die in 2018 gemeten werd.

Records zaterdag verder onder druk

Kijken we naar zaterdag, dan komen de hitterecords wat verder onder druk te staan. De warmste 8 augustus aller tijden in Gelderland was die van 2003, toen het in Hupsel liefst 35,8 graden werd. De kans is aanwezig dat Hupsel daar overheen gaat. En de warmste 8 augustus ooit in Deelen? 35,4 graden, alweer zeventien jaar geleden.

Zie ook: Code oranje vanwege extreme hitte

De weerrecords voor 9 augustus liggen wat lager. Meteoroloog Klaassen geeft Deelen en Hupsel een goede kans om dan het record te verbreken. Deelen moet over de 33,0 graden zien te geraken, terwijl Hupsel al een nieuw record vestigt wanneer het er zondag warmer wordt dan 32,3 graden. En dat zit er zeker in.

Vrijdagavond bleef het onverminderd warm in de provincie. De nachttemperatuur daalde naar een graad of 16 à 17. "Dat valt nog mee. Zaterdag wordt het weer tropisch warm, en mét de mededeling dat we code oranje hebben vanaf 9.00 uur. Ik verwacht dat het op de meeste plaatsen zo rond de 35 graden zal worden in Gelderland."

Tot en met woensdag tropisch

Volgende week zet het warme weer onverdroten door. Vanaf zaterdag geldt code oranje in onze provincie vanwege de extreme hitte.

Klaassen voorziet dat het zeker tot en met woensdag tropisch blijft in Gelderland. "Het wordt ook benauwder, er komt meer vocht in de atmosfeer. De lucht blijft heet. Donderdag lijkt de dag dat het om gaat slaan. De timing is nog wel wat onzeker. Of het gebeurt in de nacht van woensdag op donderdag, maar het kan ook later op donderdag gebeuren. In dat geval is donderdag nog een tropische dag."

Maarten Daam sprak op Radio Gelderland met Raymond Klaassen van Weerplaza:  

Zie ook: Ons liveblog over de hittegolf

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Deelen Nieuws
Deel dit artikel: